Mleko i jogurt sojowy

Mleko i jogurt sojowy

Mleko

Niezbędne produkty:

ziarna soi

woda

Sposób przygotowania: na noc namaczamy 100g ziaren soi. Rano odlewamy wodę i mielimy lub miksujemy ziarna (im drobniej, tym lepiej). W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia litr wody. Wrzucamy na gotującą się wodę ziarna, ponownie doprowadzamy do wrzenia. Kiedy pojawi się uciekająca z garnka pianka, odstawiamy garnek z ognia, dolewamy odrobinę zimnej wody, mieszamy. Czynność powtarzamy od 3-5 razy. Umożliwi to uzyskanie wartościowego i gęstego mleka. Następnie przelewamy mleko do pojemnika. Melko można przechowywać w lodówce do 5 dni.

Koszt 100g soi to zaledwie 1zł, mleko kartonowe kosztuje od 6-10zł, przygotowując mleko samemu, zyskujemy świeży produkt bez dodatków i konserwantów ze 6-10 razy niższą cenę.

Zmielone ziarna po odlaniu mleka, nazywane okarą, możemy wykorzystać do przygotowania ciasteczek lub pysznych past sojowych.

Jogurt

Niezbędne produkty:

mleko sojowe

bakterie probiotyczne lub jogurt naturalny

Przygotowanie:

Odlewamy szklankę mleka sojowego, dodajemy kapsułkę bakterii lub łyżkę jogurtu naturalnego. Odstawiamy na 24h w ciepłe miejsce.

Działanie:

usprawnienie pracy układu pokarmowego

dostarczenie wapnia

Uwagi praktyczne:

Polecane probiotyki: Lactobacil 5, Probiolac Plus, Quatrum, ze względu na obecność Streptococcus thermophilus powodują powstawanie najwartościowszych dla ciała i skóry izoflawonów sojowych: genisteiny i daidzeiny.